Mit gamle liv, slog mig langsomt ihjel.

OCD og tallet 4

   

Før du læser dette indlæg, vil jeg bede dig om, at have et åbent sind og en forståelse for, at alle mennesker er forskellige.

 

Har du set filmen “As good as it gets“?

Det har jeg. Første gang jeg så den grinte jeg. Ærligt jeg sad og tænkte: “Hold nu kæft en klap hat. Hvorfor skal han låse døren på den måde? Hvorfor skal han vaske hænder på den måde? Hvorfor kan han ikke bare stoppe? Det er jo for åndssvagt det han laver. Han er jo seriøst syg”.

 

Hvad jeg ikke vidste var, at jeg også have OCD og tvangstanker. Hvordan kan man ikke vide, at det man har er OCD og tvangstanker? Jeg aner det ikke og efter jeg fik set på mine tanker objektivt, kunne jeg godt se tvangsmønstrene. Jeg kan også sagtens forstå hvorfor jeg ikke har ville se og forstå tvangstankerne. Det har simpelthen gjort for ondt, det har været en belastning, som har været ubevidst. Så ubevidst at jeg har “snydt” mig selv, 4 psykologer og forskellige tests. Har jeg gjort det med ville? Nej. Selvom jeg godt kan føle det. Engang tog jeg en test med 100 spørgsmål, hvis man havde over 80 svar med Ja, havde man OCD, jeg havde 78 ja svar. Når jeg kigger tilbage, skulle jeg måske have reageret på en anden måde og det samme skulle psykologen nok.

Måske har jeg egentligt altid vidst at jeg havde en snert af OCD. Jeg elsker orden, også selvom de fleste ville sige, at jeg er et rodehoved. Men orden, rutiner, regler, piktogrammer og struktur (– jeg fucking elsker struktur), er der hvor jeg føler mig bedst tilpas.

Da jeg fik Linda som psykolog, for mange år tilbage, testede hun mig på flere forskellige måder og fik brudt mig ned. Hun var den første der fortalte mig, at jeg havde OCD (på dette tidspunkt havde jeg ikke angst). Jeg snakkede med hende om OCD’en og hun sagde: “Sidse, du har ikke løjet for mig eller for dig, for du har ærligt ikke troet der var noget galt. Du har tilgængelig været fokuseret på de fire primær tvangstanker, som du vidste var der og dem har du arbejdet konstruktivt med, ved at ville bryde deres mønster”.

Faktisk har jeg lige talt og læst en hel masse om, hvordan angst og OCD hænger sammen. OCD er en psykiatrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og / eller tvangshandlinger. OCD findes i alle sværhedsgrader, lige fra den helt milde med kun lejlighedsvis optræden til den svært invaliderende tilstand. Min OCD har aldrig været svært invaliderende og jeg har udfordret den, ved at gøre det modsatte, så længe jeg kan huske. Også har jeg aldrig haft angst/angstanfald på grund af min OCD.

Nå men, da jeg blev angstfri for 118 dage siden, blev jeg også OCD fri. Jeg har ikke turde tale om det, fordi det virkelig har været et sårbart emne for mig. Igennem årerne er jeg blevet drillet/italesat/udstillet, hvis der er nogle som har opdaget mine tvangshandlinger.

Mit største indre dilemma har været; har jeg så bare haft angst igennem min OCD i de 8 år, jeg troede jeg var angstfri? Mit eget svar til det er NEJ! For min OCD har aldrig gjort mig angst, aldrig. – og bare rolig jeg er ved at skrive et indlæg, hvor jeg definerer min angst, og hvordan den har føltes. Min psykolog beskriver det så fint: ”OCD er en angst lidelse, men den behøver ikke give dig angst. Man kan sagtens have OCD, uden at have angstfølelserne og det de medfører”.

Det giver mening for mig, at OCD er en ting og angsten er en anden ting. Det håber jeg at du vil accepterer, ligesom jeg acceptere hvis din holdning er en anden.

 

Hvad er tvangshandlinger? En ting de er, er at de er meget forskellige fra person til person. Alle mine tvangshandlinger, har noget med tallet 4, at gøre. Alt skulle gøres 4 gange. Ellers skulle det gøres 4×4 gange. Eller det jeg gjorde skulle gå op i eller deles med fire.

Det vildeste er at jeg slet ikke kan lide tallet 4, det er mit hade tal. Jeg elsker til gengæld tallene 3 og 7. Men 4 var det, det hele drejede sig om. Konstant og hele tiden.

Okay, jeg har aldrig fortalt alt det her til nogen udover A og måske min moar. Mine tvangshandlinger gik på, at hvis jeg ikke gjorde det så ville jeg dø. Eller dem jeg elskede ville dø. Eller nogle ville komme til skade. Eller der ville ske noget forfærdeligt. Eller at jeg ville ikke være god nok. Eller at alt ville falde fra hinanden. Eller at jeg ville tisse i bukserne eller i sengen.

Ikke altid muligt andet, kun det ovenstående og faktisk mest det med at tisse i bukserne.

 

Nå men, jeg har lavet en liste over mine tvangshandlinger, for at vise jer, hvad der til tider har styret mit liv.

Det her er mine 4 primære tvangshandlinger:

 • Trykke 4 gange på stik kontakten.
 • Låse døren 4 gange og tjekke om døren er låst 4 gange.
 • 4 stykker toiletpapir.
 • Give A 4 farvel og goddag kys.

Det her er de tvangshandlinger jeg ikke har været bevidst om før nu.

 • Trykke 4 gange på bilnøglen.
 • Trykket på alle former for knapper 4 gange.
 • Volumen på tv og radioen, på 0-4-8.
 • Spise fire ting, for eksempel 4, kartofler, 4 stk. broccoli osv.
 • 4 tåre sodavand/mælk/vand.
 • Tælle til 4 mens jeg, tyggede, drak, ventede.
 • Også har jeg talt til 4, kon-fucking-stant. For eksempel, når vandet løb, når jeg børstede tænder. Amen jeg vidste slet ikke, at jeg konstant talte til 4.. alt var konstant 4.

 

Nu sidder du måske og tænker, hvordan fanden kan hun ikke have været bevidst om det. Ærligt, jeg ved det ikke. Nogle ting er kommet og gået henover årerne. Nogle gange, har der ikke været nogle tvangstanker/handlinger udover de 4 primære. Det er virkelig svært, at forklare. Nogle gange har jeg slet ikke tænkt over dem, men bare gjort det.

Jeg har altid skjult mine 4 primære tvanghandlinger. Jeg har gjort det fordi jeg syntes det var pinligt og til tider også dumt, at jeg skulle gøre det. Ærligt, så turde jeg ikke tale om det, jeg var bange for at blive dømt af andre. Jeg har meget mere på hjertet omkring min OCD og hvad det har betydet for mig.

 

Nu jeg har åbnet mit hjerte endnu en gang og del noget ekstremt sårbart.

Jeg krydser fingre og håber på jeres kærlighed, forståelse og accept.

 

XoXo

Sidse

Instragram:  denkreativepaedagog

 

2 kommentarer

 • Hånden på hjertet hvor er du sej 💪💪💪

  Og gud, jeg tager sgu da altid og dobbelt tjekker alt jeg gør, hvis jeg er i tvivl om det er gjort gør jeg det igen, især med lås af døre, bil, se om nøglen er i min taske, tjekke om mit betalingskort er tilbage i min pung osv … 🤔

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Denkreativepædagog

   Tusinde tusinde tak skønne <3
   Det er helt normalt at tjekke <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mit gamle liv, slog mig langsomt ihjel.